http://www.bonussplus.cz
http://www.fitsport.eu
Medvědům mizí led pod tlapami
Datum vložení článku: 16.3.2018

Severní polární oblasti má většina lidí spojené s nekonečnou ledovou pustinou, kde vedle mrazu vládne i lední medvěd.

Jediný, kdo stojí v potravním řetězci výše než on, je člověk a ten se v těchto místech zas tak často nevyskytuje. Teď ale ledním medvědům přibyl nový neviditelný nepřítel, kterým je teplo.

Z vědeckých pozorování a vyhodnocení satelitních snímků pořízených NASA vyplývá, že v posledních dvou letech se ledový příkrov mění. Každý rok během severské zimy vzniká tzv. sezonní led, který je slabý a jeho výdrž je pouze jedno léto. Oproti tomu trvalý led je silný i několik metrů a podléhá slunečnímu záření až po několika letech. A právě tohoto trvalého ledu ubývá v porovnání s dřívějšími roky mnohem víc. Jeho plocha se totiž během jednoho roku zmenšila o 14 %, což je plocha730 000 kilometrůčtverečních. Přitom tabulky doposud zaznamenávaly úbytek trvalého ledu okolo 7 % za jedno desetiletí. Okraj ledových ker je hlavním teritoriem ledních medvědů, kterým se zde naskýtá možnost snadno ulovit tuleně. Nyní se ale tato oblast stává pro medvědy pastí, mohou se totiž ocitnout na volném moři, odkud nejsou schopni vrátit se na trvalý led. Výzkumníci letos takovéto případy již zaznamenali v oblasti východně od Špicberků. Kanadský Wildlife Service navíc upozorňuje na pozvolné snižování populace ledních medvědů. V Hudsonově zálivu klesl počet medvědů za pět let o 250 kusů na dnešních 950. Jednou z hlavních příčin je nedostatek potravy a následná zhoršená rozmnožovací schopnost samic.

Autor článku Outdoor magazín

ZPĚT