http://www.bonussplus.cz
http://www.fitsport.eu
Britský ostrov Fair
Datum vložení článku: 27.06.2016

Ptačí rezervace nebo líheň?

Na poloviční cestě mezi Orknejemi a Shetlandskými ostrovy, v jedné z nejdrsnějších mořských ploch v Británii, leží maličký ostrůvek Fair, se sráznými útesy vysokými až 152 metrů. Od počátku 20. století je ostrov uznávaným místem pro studium migrací ptáků (observatoř zřídil majitel ostrova George Washington v roce 1948). Počet těch, kteří ostrov velký jen 8 km2 využívají, je nesmírný: 27 000 párů buřňáků ledních, 1100 párů kormoránů chocholatých, 105 párů chaluh velkých, 19 500 párů racků tříprstých, 20 000 párů papuchalků, 5100 alek malých, alkouni, terejové, rybáci, ale i dudek, slavík nebo strnad a mnoho dalších. Poslední ptáci, kteří míří na sever, jej opouštějí těsně před tím, než se první vracejí.

 

Dana Jakoubková / OutdoorGuide

ZPĚT